Toto je archivní web ročníku 2022.  Aktuální ročník Českého varhanního festivalu naleznete zde  »

Jakub Janšta, varhany

Jakub Janšta, varhany

Jakub Janšta (1979) vystudoval varhany a skladbu na brněnské konzervatoři ve třídě Zdeňka Nováčka a Pavla Zemka. Ve studiu varhan pokračoval na pražské AMU ve třídě Prof. Jaroslava Tůmy a ve Stuttgartu u Prof. Jona Laukvika. Zúčastnil se též mnoha zahraničních mistrovských kurzů. Je držitelem cen z řady mezinárodních interpretačních i improvizačních soutěží.

Koncertuje sám i s různými sbory a soubory. Vystupuje na významných festivalech (Svatovítské varhanní večery, Litoměřický varhanní festival, Chebské varhanní léto, Concentus Moraviae ad.). Specializuje se na improvizaci v historických formách. Kromě koncertní činnosti působí pedagogicky a je varhaníkem a ředitelem kůru v kostele sv. Františka z Assisi v Praze (u křižovníků), kde se nacházejí unikátní Starckovy varhany z roku 1702.

V uplynulých letech vydal na labelu ARTA tři sólová CD. První z nich představuje vzácný nástroj u sv. Ludmily v Praze po úspěšném restaurování, druhé je věnováno různým historickým nástrojům křižovnických kostelů, třetí pak nedávno dokončeným Pradellovým varhanám v jihočeských Chyškách.

Koncerty, kde se představí

Více

Nový Bor, pondělí 12. září 20202

by Ivo

Český varhanní festival   Nový

Kontakt

Český varhanní festival, z. s.
CZ – 150 00 Praha 5, Viktora Huga 4
IČO: 22730711

Tel: +420 608 333 942
Email: adam.viktora@inegal.cz
Web: www.ceskevarhany.cz
FB: fb.com/ceskevarhany