Toto je archivní web ročníku 2021.  Aktuální ročník Českého varhanního festivalu naleznete zde  »

Tomáš Flégr, varhany

Tomáš Flégr, varhany

Tomáš Flégr (*1975) – varhaník a jediný český hráč na muselaar studoval hru na královský nástroj na Pražské konzervatoři ve třídě prof. Jana Hory a ve stejném oboru pokračoval na Akademii múzických umění v Praze u známého českého varhaníka doc. Jaroslava Tůmy. Studium koncertního diplomu úspěšně završil na Universität der Künste v Berlíně pod pedagogickým vedením prof. Leo van Doeselaara.

Mezinárodní renomé si získal mj. provedením varhanní transkripce Smetanovy Vltavy, uváděním české varhanní tvorby a interpretací nejstarších varhanních děl. K řadě jeho ocenění patří vítězství v soutěži Georga Muffata v rakouském opatství Schlägl, účast ve finále Sweelinckovy soutěže v Oude Kerk v Amsterdamu, úspěchy na národních interpretačních soutěžích v Opavě a ve Vamberku. Své studium obohatil návštěvou kurzů předních evropských interpretů, v první řadě Gustava Leonhardta, Petera van Dijka, Ewalda Kooimana, Haralda Vogela, Martina Sandera, Ludgera Lohmanna.

Kromě koncertní činnosti šest let působil jako regenschori hlavního kostela Řádu křižovníků s červenou hvězdou u paty Karlova mostu v Praze. V roce 2012–2013 zastupoval místo titulárního varhaníka v mezinárodním ekumenickém kostele na Kanárskych ostrovech (Templo ecuménico de Gran Canaria). Jeho interpretační umění měli možnost obdivovat posluchači varhanních koncertů v Berlínském Dómu, v Orgelparku v Amsterdamu, katedrále Santa Ana v Las Palmas, St. Marien ve Stralsundu, v Týnském chrámu v Praze, či v Utrechtském Dómu.

Spolupracuje s řadou sborů a orchestrů, v současnosti i jako hráč Tomáš Flégr a jeho muselaarna portativ v Ensemble Super Librum v nizozemském Groningenu. Spolupodílel se na vydání sborové tvorby zesnulého svatovítského varhaníka O. A. Tichého, nahrával pro Český rozhlas, Českou televizi, německou ARD, anglickou PRIORY a švýcarskou GALLO Records. Tomáš Flégr se věnuje také organologické činnosti a dokumentaci varhan. Jeho zájem o staré klávesové nástroje a znalost techniky hry na předchůdce dnešních varhan ho přivedl ke spolupráci s varhanářskou firmou Winold van der Putten z Finsterwolde a stavitelem cembal, vihuel a louten, Sebastiánem Núñezem z Utrechtu, s nimiž v roce 2010 realizoval projekt stavby kopie historického muselaaru, nástroje z rodiny cembal a virginalů.

Kontakt

Český varhanní festival, z. s.
CZ – 150 00 Praha 5, Viktora Huga 4
IČO: 22730711

Tel: +420 608 333 942
Email: adam.viktora@inegal.cz
Web: www.ceskevarhany.cz
FB: fb.com/ceskevarhany