Toto je archivní web ročníku 2021.  Aktuální ročník Českého varhanního festivalu naleznete zde  »

Aleš Nosek, varhany

Aleš Nosek, varhany

Rakovnický rodák a varhaník Aleš Nosek (1982) studoval varhanní hru na Konzervatoři v Českých Budějovicích u Miroslavy Svobodové (2003–2009), pokračoval na Hudební fakultě Akademie Múzických Umění v Praze u Pavla Černého (2009–2012), studium uzavřel titulem BcA.

V roce 2014 úspěšně absolvoval Magisterské studium na Hochschule für Katholische Kirchenmusik v Regensburgu (SRN), u doc. Gerharda Siegla, kde získal za varhanní interpretaci titul Master of Music. Na téže škole pokračuje nyní v dálkovém studiu varhanní improvizace u doc. Markuse Rupprechta.

Aleš Nosek absolvoval zahraniční kurzy varhanní hry u P. van Dijka, H. Vogla, L. van Doeselaara, D. Bauera, S. Baiera, K. Brindorf, E.Belottiho, J. Tůmy. Koncertoval v České republice, Slovensku, Německu, Rakousku, Nizozemsku, Itálii a Litvě.

Pro Český rozhlas 3-Vltava natočil Guthovy varhany v Krušovicích, Čisté u Rakovníka a Srbči pro pořad o varhanářské rodině Guthů z Čisté. Archiv ČRo3 vlastní i jeho nahrávky varhan z Vyššího Brodu a Zábřehu na Moravě. Pro Litoměřickou diecézi natočil representativní nahrávky (CD) varhan Wilhelma Sauera děkanského kostela v Litoměřicích a historických varhan z roku 1792 kostela sv. Vavřince v Jezvé.

V roce 2014 vyhrál 2. místo na mezinárodní interpretační varhanní soutěži v Ružomberku (SR).

Aleš Nosek působí jako regenschori a titulární varhaník katedrály sv. Bartoloměje v Plzni, vyučuje na Konzervatoři v Plzni a na ZUŠ v Plzni. Je členem komorního souboru Piatti Ensemble (varhany, housle, zpěv). Provádí vzdělávací pořady o varhanách pro základní školy a gymnázia.

Ve spolupráci s muzeem TGM Rakovník založil v roce 2015 Mezinárodní varhanní festival, s podtitulem Rakovnické varhanní léto. Je hudebním dramaturgem tohoto festivalu. Organizačně se podílí na Plzeňském mezinárodním varhanním festivalu.

Koncerty, kde se představí

Více

Kosmonosy, čtvrtek 1. července 2021

by Ivo

Český varhanní festival  

Více

Vlachovo Březí, neděle 26. září 2021

by Ivo

Český varhanní festival  

Více

Staré Sedliště, neděle 21. listopadu 2021

by Ivo

Český varhanní festival  

Kontakt

Český varhanní festival, z. s.
CZ – 150 00 Praha 5, Viktora Huga 4
IČO: 22730711

Tel: +420 608 333 942
Email: adam.viktora@inegal.cz
Web: www.ceskevarhany.cz
FB: fb.com/ceskevarhany